Slider 1
Slider 2
Slider 3
Slider 4

Sve novosti


13.6.2019.
SVJETSKI DAN DARIVATELJA KRVI  -  14. LIPNJA 2019.

SVJETSKI DAN DARIVATELJA KRVI - 14. LIPNJA 2019.

SVJETSKI DAN DARIVATELJA KRVI  -  14. LIPNJA 2019.

„Sigurna krv za sve“

I ove godine 14. lipnja će se širom svijeta obilježiti Svjetski dan darivatelja krvi. Tom prilikom iskazuje se zahvalnost dobrovoljnim, neplaćenim darivateljima krvi za sve darovane doze krvi kao i za podizanje svijesti o potrebi redovitog darivanja krvi s ciljem kako bi se osiguralo da svaki pojedinac ali i zajednica imaju mogućnost u slučaju potrebe za pravovremenu opskrbu sa sigurnom i kvalitetnom krvi i krvnim pripravcima.

Transfuzija krvi svake godine spašava milijune života. Krv i krvni pripravci bitne su komponente u pravilnom liječenju žena koje pate od krvarenja povezanog s trudnoćom i porodom, djece koja pate od teške anemije zbog malarije i neuhranjenosti, bolesnika s poremećajima krvi i koštane srži, nasljednim poremećajima hemoglobina i imunološkog nedostatka, žrtve traume, hitnih slučajeva, katastrofa i nesreća, kao i pacijenti koji prolaze napredne medicinske i kirurške zahvate. Iako je potreba za krvlju i krvnim pripravcima jedinstvena, postoji značajna razlika u razini pristupa sigurnoj krvi i krvnim pripravcima diljem i unutar zemalja. U mnogim zemljama zdravstvene službe se suočavaju s dodatnim izazovom da na raspolaganju imaju dovoljne količine krvi i krvnih pripravaka, uz istodobno osiguravanje njihove kvalitete i sigurnosti.

U svibnju 2005., tijekom pedeset osme Svjetske zdravstvene skupštine, ministri zdravstva iz cijelog svijeta donijeli su jednoglasnu izjavu o predanosti i podršci dobrovoljnom darivanju krvi. Rezolucijom WHA58.13 odredili su Svjetski dan darivatelja krvi kao godišnji događaj koji se održava svake godine 14. lipnja. Rezolucija nadalje poziva države članice da provedu i podrže dobro organizirane, nacionalno koordinirane i održive programe za darivanje krvi uz odgovarajući regulatorni nadzor. Potpora zahtijeva od vlada da osiguraju adekvatno financiranje za visokokvalitetne usluge davanja krvi i širenje tih usluga kako bi se prikupilo dovoljno sigurne krvi i time zadovoljile potrebe pacijenata. U 2009. stručnjaci za transfuzijsku medicinu, kreatori politika i predstavnici nevladinih organizacija iz 40 zemalja formulirali su Melbourne deklaraciju koja je postavila cilj svim zemljama da do 2020. godine dobiju svu svoju zalihu krvi od dobrovoljnih neplaćenih donatora.

Fokus ovogodišnje kampanje

Tema ovogodišnje kampanje je darivanje krvi i opći pristup sigurnoj transfuziji krvi, kao komponenta postizanja općeg zdravstvenog pokrića.

Razvili smo slogan „Sigurna krv za sve“ kako bismo podigli svijest o jedinstvenoj potrebi za sigurnom krvlju u pružanju zdravstvene skrbi i ključnim ulogama koje dobrovoljne donacije igraju u postizanju cilja opće zdravstvene pokrivenosti. Tema snažno potiče što veći broj  ljudi diljem svijeta da postanu dobrovoljni davatelji krvi i redovito daruju krv na akcijama davanja krvi koje su ključne za izgradnju čvrstih temelja održivih nacionalnih zaliha krvi  dostatne za sve one kojima je krv neophodno potrebna.

Dan i tema je također poziv na akciju svim vladama, nacionalnim zdravstvenim tijelima i nacionalnim transfuzijskim službama da osiguraju adekvatne resurse i uvedu sustave i infrastrukture za povećanje prikupljanja doza krvi od dobrovoljnih, redovitih, neplaćenih darivatelja krvi; pružanje kvalitetne donatorske skrbi; promicati i provoditi odgovarajuću kliničku upotrebu krvi i uspostaviti sustave za nadzor na cijelom lancu transfuzije krvi.

Ciljevi ovogodišnje kampanje su:

  • slaviti i zahvaliti pojedince koji daruju krv i ohrabriti one koji još nisu dali krv da počnu darivati;
  • naglasiti potrebu za redovitim, cjelogodišnjim darivanjem krvi, za održavanje odgovarajuće zalihe i postizanje jedinstvenog i pravovremenog pristupa sigurnoj transfuziji krvi;
  • usmjeriti pozornost na zdravlje davatelja krvi i kvalitetu skrbi davatelja kao važne čimbenike u izgradnji predanosti i spremnosti da redovito daruju krv;
  • pokazati potrebu za standardiziranim pristupom sigurnoj transfuziji krvi i zagovarati njezinu ulogu u pružanju učinkovite zdravstvene skrbi
  • mobilizirati podršku na nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini među vladama i razvojnim partnerima kako bi se ulagalo, ojačalo i održalo nacionalne programe za darivanje krvi.

Zemlja domaćin Svjetskog dana darivatelja krvi 2019. je Ruanda. Globalni događaj održat će se u Kigaliju u Ruandi 14. lipnja 2019. godine. 

Više..

11.6.2019.
ODRŽAN SEMINAR KLUBOVA MLADIH ISTARSKE ŽUPANIJE

ODRŽAN SEMINAR KLUBOVA MLADIH ISTARSKE ŽUPANIJE

Od 7. do 9. lipnja u prostorima Doma Crvenog križa „Villa Rustica“ u Novom Vinodolskom održan je seminar za Klubove mladih s područja Istarske županije. Ove godine seminaru su prisustvovali učenici završnih razreda osnovne škole te učenici srednje škole i to njih 30 zajedno sa svojim voditeljima. Tema ovogodišnjeg seminara bila je Azil i migracije. Nakon što smo se u petak upoznali međusobno i s našom temom u subotu su nam se pridružili prijatelji koji su smješteni u hotelu Porin te predsjednik i volonteri Udruge „Agencije Lokalne demokracije“ iz Brtonigle. Mladi dečki iz različitih dijelova svijeta koje je put nanio njihovom željom ili ne u našu lijepu zemlju ispričali su nam svoje životne priče. Dan je bio prepun emocija i potresnih ljudskih sudbina. Iako je tema bila vrlo zahtjevna i ne baš lagana za slušanje atmosfera u Domu u Novom Vinodolskom bila je vesela i pozitivna. Rastanak nam nije bio lagan, ali zahvaljujući današnjim društvenim mrežama sigurni smo da će se ovo prijateljstvo nastaviti i u budućnosti. Dečki su nas naučili kako u životu ne treba odustati od svojih snova te kako ništa nije nemoguće ako to zaista želiš. Uz zahvalu što su odvojili vrijeme kako bi nam ispričali svoje priče želimo im ostvarenje svojih snova i da im drugi dio puta bude jednostavniji i pozitivniji.

Galerija

Više..


27.5.2019.
ZAVRŠEN TEČAJ OSPOSOBLJAVANJA SPASILACA NA OTVORENIM VODAMA

ZAVRŠEN TEČAJ OSPOSOBLJAVANJA SPASILACA NA OTVORENIM VODAMA

Na Gradskim bazenima u Puli u terminu od 6. do 14. svibnja održan je tečaj za osposobljavanje spasilaca na otvorenim vodama te tečaj obnove uvjerenja o osposobljenosti spasilaca. Na tečaju za nove spasioce pristupilo je njih 49, od kojih je testiranje zadovoljilo 29 i to 15 novih te 14 onih koji su morali obnoviti svoje licence.  Od 15 novih, tečaju je pristupilo njih 13, a uspješno ih je završilo 11. Na tečaju spasioci su učili tehnike spašavanja iz vode, napredna znanja iz prve pomoći uz korištenje AVD-a te osnove ekologije dok su spasioci na obnovi, kojih je  pristupilo i završilo 12, morali isplivati zadane  norme te su nakon što su odradili taj dio morali polagati ispite iz spasilačkog dijela i iz  prve pomoći. Spasioca koji su obuku završili u Istarskoj županiji  imamo 53 s važećom licencom. Njihova licenca traje dvije godine. Tijekom 2018. godine  na plažama je radilo njih 212. Iz ovih brojki vidi se da je veći dio spasioca na našim plažama iz drugih dijelova naše zemlje.

Galerija

Više..

27.5.2019.
Podignuta prva ovogodišnja Plava zastava u ACI marini Opatija

Podignuta prva ovogodišnja Plava zastava u ACI marini Opatija

U ACI marini Opatija u Ičićima u petak, 17. svibnja svečano je podignuta prva ovogodišnja Plava zastava koja se ove godine dodjeljuje 22. put. Svečanosti su prisustvovali koordinator spasilačke službe iz DCKIŽ te koordinator spasilačke službe iz DCK PGŽ kao dugogodišnji partneri u provođenju kriterija koji su propisani Plavom zastavom.

Više..

24.5.2019.
Lim Bay Challenge 2019. godine

Lim Bay Challenge 2019. godine

I ove godine Specijalna jedinica za spašavanje na vodi “Boškarini“ DCKIŽ osiguravala je kayaking dionicu Light kategorije koja je bila duga cca 35 km te Ultra kategoriju koja je bila duga 60 km. U subotu 11. svibnja  krenulo se s klasičnom avanturističkom utrkom koja je ove godine većinom prolazila potpuno novim predjelima u odnosu na prošlu godinu. 

Natjecatelji na utrci susreli su se s puno izazova u Vrsarskom arhipelagu, Limskom zaljevu i njegovu zaleđu, uživali su u zanimljivoj specijalnoj i bike orijentaciji, abseil-u, mtb-u, trekingu, kayakingu.

Galerija

Više..

8.5.2019.
AKTIVNOSTI U TJEDNU CRVENOG KRIŽA OD 8. DO 15. SVIBNJA 2019. U ISTARSKOJ ŽUPANIJI

AKTIVNOSTI U TJEDNU CRVENOG KRIŽA OD 8. DO 15. SVIBNJA 2019. U ISTARSKOJ ŽUPANIJI

GDCK POREČ

 

Gradsko društvo Crvenog križa Poreč uoči Tjedna Crvenog križa organizira akciju mjerenja tlaka i šećera u kapilarnoj krvi, u suradnji s Udrugom dijabetičara Tar- Vabriga, te Dijabetičkom sekcijom Galija Poreč. Ovogodišnja akcija će se sprovoditi od  09. – 14. svibnja  2019. godine.

Osim akcije mjerenja tlaka i šećera u kapilarnoj krvi sudjeluju i u  pokaznim  vježbama spašavanja uz znanje prve pomoći zajedno s Javnom vatrogasnom  postrojbom Poreč i to 7. i 8. svibnja 2019.

Organiziraju i humanitarnu akciju „Vaš dar za pravu stvaru“ koja će se održati od 8. – 15. svibnja 2019. uz suradnju Kauflanda, u kojoj se prikuplja hrana i higijenske potrepštine za potrebite građane Poreštine.

Isto tako, u Tjednu CK organiziraju i akciju darivanja krvi u prostoru Crvenog križa Poreč, u vremenu od 9-13 sati i od 14-17 sati.

 

Raspored akcije mjerenja tlaka i šećera u kapilarnoj krvi :

 

ČETVRTAK 9.5.2019.

 

KAŠTELIR – LABINCI OD 9,00 – 10,30

KOD CRKVE U KAŠTELIRU

TAR OD 11,00 – 12,30

PORED OSNOVNE ŠKOLE

 

 

PONEDJELJAK  13.05.2019.

 

VIŽINADA OD 9,00 – 10,00

ISPRED OPĆINE

VIŠNJAN OD 10,30 – 11,30

PARK ISPRED ŠKOLE

SV.LOVREČ OD 12,00 – 13,00

ISPRED OPĆINE

 

 

PETAK 10.05.2019.

 

FUNTANA OD 9,00 – 10,00

ISPRED TURISTIČKE ZAJEDNICE

VRSAR OD 11,00 – 12,30

NA RIVI

 

 

UTORAK 14.05. 2019.

 

TRŽNICA POREČ OD 9,30 – 11,00

 

 

 

GDCK BUZET

 

16.05.2019. - mjerenje tlaka i šećera od 9 do 12h, Mašimova škuja (u sklopu sajma cvijeća u Buzetu)

 

 

GDCK PAZIN

 

u srijedu, 08.05.2019.g. - od  8.30 do 10.30 sati na Trgu slobode u Pazinu - besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi u suradnji s Patronažnom službom Istarskih domova zdravlja – Ispostava Pazin i Udrugom umirovljenika Pazinštine.

 

u utorak, 14.05.2019.g. u prostorijama GDCK Pazin podjelu nagrada za tri najbolje fotografije pristigle na Foto natječaj „Temeljna načela“ koji je otvoren do 08.05.2019.g.

 

 

GDCK PULA

 

08.05.-15.05.- akcija u Kauflandu "Vaš dar za pravu stvar-Svi za Uljanik"

10.05.- gostovanje na radio Puli povodom tjedna CK 

11.05.-Šijanska šuma-Sportske igre Prihvatilišta za beskućnike

12.05.-Sudjelovanje na Nacionalnom natjecanju realističnog prikaza ozljeda

15.05.- Festival mladeži GDCK Pula  
           - mjerenje tlaka i šećera u krvi građanima


GDCK LABIN

 

-        gostovanje u emisiji "Mikrofon u sredini" Radio Labina (petak, 10.05.)

-        projektni dan CK u OŠ "V. Širola-Pajo" Nedešćina (ponedjeljak, 13.05.)

-        proglašenje rezultata 12. Literarnog natječaja na temu Crvenog križa u Gradskoj knjižnici Labin u 18,30 (utorak, 14.05.)

-        akcija mjerenja tlaka i šećera za djelatnike Holcima

 

Izvan tjedna, Klub mladih sudjelovat će na humanitarnoj akciji s Udrugom osoba s invaliditetom Labin.

 

 

GDCK ROVINJ

 

-        8. svibnja Skupština

-        u subotu u suradnji s Klubom podvodnih aktivnosti eko akcija čišćenja podmorja i priobalja u okviru "Crvenog križa u plavom okviru"

-        u okviru te akcije organiziramo humanitarnu akciju za dijete koje boluje od celebralne paralize

-        15.5. akcija sadnje drveća - sudjeluju osnovne škole, izviđači, dječje gradsko vijeće


 DCKIŽ

 

-        Tečaj za spasioce od 6. do 12. svibnja

-        Tečaj obnove uvjerenja za spasioce od 13. do 18. svibnja

-        Dežurstvo na pustolovnoj utrci Lim Bay Challenge 2019 (Specijalna spasilačka jedinica „Boškarini“)

Više..

2.5.2019.
Susret darivatelja krvi Istarske županije

Susret darivatelja krvi Istarske županije


U subotu 27.travnja u organizaciji Društva Crvenog križa Istarske županije održao se susret darivatelja krvi Istarske županije. Susretu je prisustvovalo oko 150 sudionika iz GDCK Pula, Labin, Poreč, Buzet i Pazin. Darivatelji su se družili u Kampu „Veli Jože“ u Savudriji. Zahvaljujući lijepom vremenu sve planirane aktivnosti mogle su se odraditi. Ove godine održana su natjecanja u malom nogometu, odbojci, košarci, pikadu, briškuli i trešete te potezanju konopa. U Istarskoj županiji darivanje krvi provodi se u suradnji s Odjelom za transfuzijsku medicinu KBC Rijeka. Istarska županija, Primorsko-goranska te Ličko-senjska partneri su u darivanju krvi. Kako nam potrebe za krvlju rastu iz dana u dan naši darivatelji su nam jako važni. Oni su naša snaga i ponos. Darivatelji su osobe koje nesebično daju dio sebe kako bi spasili nečiji život. U ime Crvenog križa Istarske županije želimo se zahvaliti svim našim darivateljima i pozivamo ih da nam se i sljedeće godine pridruže u još većem broju.


REZULTATI NATJECANJA NA SUSRETU DARIVATELJA KRVI ISTARSKE ŽUPANIJE - Savudrija, 27.04.2019.


MALI NOGOMET M

1. EKIPA GDCK PAZIN

2. EKIPA GDCK PULA


KOŠARKA M

1. EKIPA GDCK LABIN

2. EKIPA GDCK PAZIN


ODBOJKA M

1. RUBA IGOR - EDI GRGORINIĆ (GDCK PULA)

2. VILIJAM ŠEPIĆ - DARKO DRNDIĆ (GDCK PAZIN)

3. ANTONIO PUŽAR - DRAŽEN PUŽAR (GDCK PAZIN)


ODBOJKA Ž

1. MORIN HUKIĆ - STELA ŠIMIĆ (GDCK LABIN)

2. KARMEN RABAR - NENSI NADAREVIĆ (GDCK LABIN)


PIKADO M

1. VILIM VALENTA (GDCK PAZIN)

2. IZABEL VLAHOVIĆ (GDCK PAZIN)

3. DARKO DRNDIĆ (GDCK PAZIN)


PIKADO Ž

1. ANICA OBILINOVIĆ (GDCK LABIN)

2. JASMINA ČRNAC (GDCK BUZET)

3. ŽELJKA NEFAT (GDCK PAZIN)


STOLNI TENIS

1. KLASTA BRUNO (GDCK PULA)

2. PUŽAR DRAŽEN (GDCK PAZIN)

3. PUŽAR ANTONIO (GDCK PAZIN)


POVLAČENJE KONOPA M

1. EKIPA GDCK PAZIN

2. EKIPA GDCK PULA -BUZET-POREČ

3. EKIPA GDCK LABIN


POVLAČENJE KONOPA Ž

1. EKIPA GDCK PAZIN-PULA-BUZET

2 EKIPA GDCK LABIN


POVLAČENJE KONOPA DJECA

1. EKIPA GDCK PULA

2. EKIPA GDCK PAZIN


Galerija

Više..

23.4.2019.
ODRAĐENA JOŠ JEDNA RADIONICA“HUMANOST OD MALIH NOGU“

ODRAĐENA JOŠ JEDNA RADIONICA“HUMANOST OD MALIH NOGU“


U Poreču je u četvrtak 18. travnja održana još jedna  radionica na temu Odgoj za humanost od malih nogu. Radionica se održava u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje  te je to novi program Hrvatskog Crvenog križa. Program je namijenjen volonterima i stručnjacima koji rade s djecom predškolske dobi. Hrvatski Crveni križ kao nositelj humanitarnog odgoja učenika u školama, pripremio je i priručnik Odgoj za humanost od malih nogu u namjeri da humanitarni odgoj, koji se provodi u okviru kurikuluma Građanskoj odgoja i obrazovanja se prilagodi za predškolsko obrazovanje. Program se sastoji od četiri dijela: Humane vrednote, Prevencija trgovanja ljudima, Zaštita zdravlja i Priprema za izvanredne situacije. Cilj ovakvih radionica je jačanje kompetencije odgojitelja u svakodnevnom radu te što kvalitetnijoj primjeni preventivnih i zaštitnih programa u kontekstu dječjeg vrtića. Također jedan od ciljeva je i znati načela rada Crvenog križa i djelovanje Crvenog križa te poimati važnost humanih osjećaja i djelovanja.

Na području Istarske županije program se provodi u organizaciji Društva Crvenog križa Istarske županije. Ovu radionicu za 23 učesnika odradila je volonterka Društva Crvenog križa Istarske županije Valentina Ostojić, koja je ujedno i odgojiteljica u  Dječjem vrtiću Višnjan te odgojiteljice Lorena Opašić i Nives Ružić iz Dječjeg vrtića Oleg Ban iz Pazina. Zahvala ide i odgajateljici  Ingrid Mendiković koja je pokazala svojim kolegama primjer dobre prakse. Odgojiteljice su bile jako zadovoljne radionicom te su istakle kako je bila vrlo poučna, zabavna, dinamična i pozitivna. Zahvala ide i djelatnicima iz GDCK Poreč.

Galerija

Više..

Kalendar događanja

Listopad
1 2 3
4 5 9 10
12 16 17
19 20 22 23 24
25 26 27 31

Županijski interventni tim

Ulaz za korisnike

Linkovi


Društvo Crvenog križa Istarske županije

Podaci o udruzi

Registarski broj: 18000059
RNO broj : 0010251
NKO broj : 8899
Rješenjem Ureda državne uprave u IŽ Klasa: UP/ I -550 – 01/16-01/16, Urbroj: 2163 – 05 – 03-16-12 udruzi je odobreno prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći sukladno čl. 2 Zakona o humanitarnoj pomoći(NN 102/15)

Kontakt podaci

Telefon: 052/ 624 – 579
Ravnateljica : 091 595 9716
Služba spašavanja života na vodi : 091 518 9337
Administracija : 091 624 5798
e- mail: hck.istra@gmail.com
Facebook stranica: Crveni križ Istra

Adresa

Društvo Crvenog križa Istarske županije
M.B.Rašana 5
52000 Pazin

Poslovni podaci

OIB: 29929049747
MB: 1014242
Žiro - račun: HR5224070001158018679 (OTP banka d.d.)