Slider 1
Slider 2
Slider 3
Slider 4

Sve novosti

30.3.2020.
Akcija drivanja krvi u Puli

Akcija drivanja krvi u Puli


Poštovani darivatelji,
Obzirom na trenutnu situaciju s koronavirusom, te na potrebe zdravstva, a sve s ciljem da se nastavi s kontinuiranom opskrbom zdravstvenih ustanova krvlju nastojali smo se prilagoditi novonastaloj situaciji na način da će svim darivateljima koji žele darovati krv (slijedeći upute ZZJZ i stožera CZ) biti to omogućeno na siguran način. Akcije na području Istarske županije do daljneg će se odvijati isključivo u prostorima Odjela za transfuziologiju OB Pula (Mornarička) u vremenu od 9,00 do 17.00 sati (s pauzom od 14.00 do 14.30) i to već  ovog četvrtka, 2.travnja.

PODRŽITE I VI OČUVANJE KONTINUITETA AKCIJA DARIVANJA KRVI BUDUĆI JE DOBROVOLJNO DARIVANJE KRVI VAŽNO ZA OSIGURANJE DOVOLJNIH KOLIČINA KRVI I OSIGURANJE FUNKCIONIRANJA ZDRAVSTVENE SKRBI.

Više..

27.3.2020.
Humanitarna akcija: Zajedno protiv korone

Humanitarna akcija: Zajedno protiv korone

Potaknuti stalnim upitima građana koji žele pomoći našoj zajednici koja je pogođena koronavirusom Društvo Crvenog križa Istarske županije u dogovoru sa Stožerom Civilne zaštite IŽ odlučilo je pokrenuti humanitarnu akciju pod nazivom: „Zajedno protiv korone“. Financijska sredstva koja će se u toj akciji prikupljati namijenit će se kupnji zaštitne opreme za zdravstvene ustanove čiji je osnivač Istarska županija i to za Opću bolnicu Pula, , Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije, Istarske domove zdravlja, Specijalnu bolnicu za ortopediju i rehabilitaciju„Martin Horvat“. Osim za zdravstvene ustanove dio sredstava namijenit će se za operativne snage u sustavu Civilne zaštite IŽ i to vatrogasce, policiju, Crveni križ, HGSS. Naravno, da nismo zaboravili ni one najpotrebitije, a to su građani koji su pogođeni situacijom s koronavirusom. Za njih će društva Crvenog križa pripremati pakete s namirnicama i higijenskim potrepštinama.

Da bismo mogli raditi po zdravstvenim ustanovama, terenu, donositi hranu i druge potrebe za naše sugrađane moramo imati adekvatnu zaštitnu opremu. Zbog trenutne situacije potrošnja zaštitne opreme je višestruka od uobičajene, stoga  je potrebno stalnao nabavljati novu kako se ne bismo doveli u situaciju da ostanemo bez iste.

Mi smo tu zbog naše zajednice i još vas jednom molimo da ostanete doma!

Ukoliko želite nekako pomoći i ovo je jedan način!  Svi zajedno protiv korone!

Žiro račun otvoren je pri OTP banci: IBAN:HR3824070001500008436

Svrha uplate: Za humanitarnu akciju“ZAJEDNO PROTIV KORONE“

Za uplate iz inozemstva BIC(SWIFT) code: OTPVHR2X

Više..

23.3.2020.
OBAVIJEST DARIVATELJIMA KRVI

OBAVIJEST DARIVATELJIMA KRVI

POŠTOVANI DARIVATELJI,
JUTROS SMO OD KLINIČKOG ZAVODA ZA TRANSFUZIJSKU MEDICINU KBC RIJEKA DOBILI UPUTU U KOJOJ JE NAVEDENO DA SE ZBOG IZVANREDNE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE VEZANE UZ KORONAVIRUS S CILJEM SIGURNOSTI DARIVATELJA KRVI, RACIONALNOG I ODGOVORNOG UPRAVLJANJA PRIKUPLJANJEM KRVI TE NAPUTCIMA NACIONALNOG STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE AKCIJE DARIVANJA KRVI NA PODRUČJU ISTARSKE ŽUPANIJE OD DANAS, 23.03. NE ORGANIZIRAJU. SVE AKCIJE DARIVANJA KRVI DO DALJNJEG ĆE SE PROVODITI ISKLJUČIVO NA SVEUČILIŠNOM KAMPUSU U RIJECI. ZAHVALJUJEMO SVIM DARIVATELJIMA I MOLIMO ZA STRPLJENJE I RAZUMIJEVANJE.
OVIM PUTEM VAM SE JOŠ JEDANPUT ZAHVALJUJEMO I POZIVAMO DA PRATITE NAŠE FACEBOOK I WEB STRANICE NA KOJIMA ĆEMO VAS OBAVJEŠTAVATI O EVENTUALNIM PROMJENAMA.

Više..

16.3.2020.
Akcije darivanja krvi u Istarskoj županiji do 14.04.2020.

Akcije darivanja krvi u Istarskoj županiji do 14.04.2020.

Poštovani darivatelji,
Obzirom na trenutnu situaciju s koronavirusom, te na potrebe zdravstva, a sve s ciljem da se nastavi s kontinuiranom opskrbom zdravstvenih ustanova krvlju nastojali smo se prilagoditi novonastaloj situaciji na način da će svim darivateljima koji žele darovati krv (slijedeći upute ZZJZ i stožera CZ) biti to omogućeno na siguran način. Sve planirane akcije na području Istarsrke županije do daljneg će se odvijati isključivo u prostorima Odjela za transfuziologiju OB Pula (Mornarička) u vremenu od 9,00 do 17.00 sati (s pauzom od 14.00 do 14.30) i to u terminima:
- svaki četvrtak,
- utorak, 24.03. (umjesto u Umagu),
- ponedjeljak, 30.03. (umjesto u Poreču),
- petak, 03.04. (umjesto u Pazinu),
- petak, 10.04. (umjesto u Labinu),
- utorak 14.04. (umjesto u Rovinju i Žminju) .
Naime, unatoč zabrani o javnim okupljanjima odlučeno je da se iz toga izuzmu akcije darivanja krvi.
PODRŽITE I VI OČUVANJE KONTINUITETA AKCIJA DARIVANJA KRVI BUDUĆI JE DOBROVOLJNO DARIVANJE KRVI VAŽNO ZA OSIGURANJE DOVOLJNIH KOLIČINA KRVI I OSIGURANJE FUNKCIONIRANJA ZDRAVSTVENE SKRBI.

Više..10.2.2020.
"Crveni križ - moja organizacija"

"Crveni križ - moja organizacija"

Proteklog tjedna je u Gradskom društvu Crvenog križa Pula, u suradnji s Društvom Crvenog križa Istarske županije održana edukacija za volontere. Jedna je to dvije osnovne edukacije namjenjena volonterima Crvenog križa s ciljem upoznavanja organizacije (povijest, nastanak Pokreta, osnovna načela CK, znak, djelatnosti,  volonteri CK ,Etički kodeks  volontera..) 

Više..

5.2.2020.
KORONAVIRUS

KORONAVIRUS

Prije izbijanja novog tipa Koronavirusa (2019-nCoV) koji pripada skupini koronavirusa, bilo je poznato još šest tipova koronavirusa koji su zarazni za čovjeka, ali i neki drugi zarazni za životinje. Dosadašnji tipovi koronavirusa bili su povezani s razvojem bolesti kod ljudi kao što su SARS (akutni respiratorni sindrom) i MERS (respiratorni sindrom – s Bliskog istoka).
 
Prve oboljele osobe koje su imale znakove povišene tjelesne temperature i otežanog disanja uočene su 8. prosinca 2019. godine. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je 31. prosinca 2019. godine grupiranje većeg broja osoba oboljelih od upale pluća u gradu Wuhan, Hubei provincija u Kini. Do 28. siječnja 2020. godine potvrđeno je više od dvije tisuće oboljelih, od čega najviše u Kini, zatim u Japanu, Južnoj Koreji, Tajlandu i Sjedinjenim Američkim Državama, a kod osoba koje su doputovale iz grada Wuhan. Broj oboljelih i udio oboljelih s teškom kliničkom slikom, kao i broj umrlih osoba, mijenja se iz dana u dan pa dostupni i točni podaci ovise i o izvoru informacija.
 
Humana transmisija, odnosno prijenos nCoV s osobe na osobu je potvrđena, što znači da prisustvo nCoV kod životinja više nije neophodno za širenje bolesti, premda točan put prijenosa s osobe na osobu još nije utvrđen. Vjerojatno se nCoV prenosi kapljičnim putem u izravnom kontaktu s izlučevinama bolesnika (slina) i udisanjem kapljica u bliskom kontaktu (kihanje, kašalj). Razdoblje inkubacije također nije poznato pa je otvoreno pitanje može li se druga osoba zaraziti u vrijeme dok zaražena osoba nema jasne simptome ili znakove bolesti. Laboratorijski testovi za potvrđivanje nCoV virusa kod zaraženih osoba postoje, ali cjepiva još nema. Kod osoba oboljelih zbog zaraze nCoV prisutna je povišena tjelesna temperatura s kašljem, a u težim oblicima može se razviti upala pluća s otežanim disanjem i nedostatkom zraka. Predviđeno liječenje je simptomatskom terapijom (snižavanje tjelesne temperature, ublažavanje kašlja), dok specifične terapije nema.
 
Prevencija širenja nCoV je slična kao kod prevencije većine zaraznih bolesti (primjerice gripe) koje se prenose u kontaktu kapljičnim putem. Posebno je važno redovito pranje ruku, pokrivanje usta i nosa kod kašljanja ili kihanja, izbjegavanje bliskih kontakata s oboljelim osoba, a kod njege oboljelih osoba potrebno je nositi zaštitne maske (pokrivaju se nos i usta), zaštitne naočale (i rukavice) uz redovito pranje ili dezinfekciju ruku. Svjetska zdravstvena organizacija smatra kako ne postoji globalna prijetnja širenja nCoV (pandemija) te je ta mogućnost (za sada) isključena.
 
Prema preporuci Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Nacionalna društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (NDCK/CP) svojom pomoćnom ulogom mogu biti od velikog značaja uključivanjem u plan pripreme i odgovora za suzbijanje javnozdravstvenog hitnog stanja u suradnji sa zdravstvenim institucijama (ministarstvo zdravstva, bolnice, lječilišta) u svojim zemljama na slijedeći način:
 
1. Izrada plana pripreme i odgovora na državnoj razini (zdravstvena intervencija i prevencija);
2. Uključivanje NDCK/CP u lokalnu zajednicu zbog smanjivanja rizika širenja zarazne bolesti (komunikacija);
3. Primjena higijensko - sanitarnih mjera, posebno mjera osobne zaštite i pravilnog ponašanja (podjela zaštitnih maski i rukavica);
4. Pomoć zdravstvenom sustavu u pronalaženju oboljelih i smještaj u bolnice/ karantene.
 
 
Izvor: Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC)
Dodatne obavijesti i upute: www.hzjz.hr, www. miz.hr


Tekst i fotografija preuzeti sa službenih stranica Hrvatskog Crvenog križa

Više..

30.12.2019.
Kalendar akcija darivanja krvi u Istarskoj županiji u 2020. godini

Kalendar akcija darivanja krvi u Istarskoj županiji u 2020. godini

SIJEČANJ

MJESTO ODRŽAVANJA

03.01. PETAK

POREČ

10.01. PETAK

PAZIN

13.01. PONEDJELJAK

ROVINJ/ŽMINJ

21.01. UTORAK

LABIN

29.01. SRIJEDA

POREČ

SVAKI ČETVRTAK

PULA

 

 

VELJAČA

MJESTO ODRŽAVANJA

04.02. UTORAK

NOVIGRAD

11.02. UTORAK

PAZIN

12.02. SRIJEDA

LABIN/KOROMAČNO

19.02. SRIJEDA

ROVINJ

26.02. SRIJEDA

BUZET

28.02. PETAK

POREČ

29.02. SUBOTA

BUJE

SVAKI ČETVRTAK

PULA

 

 

OŽUJAK

MJESTO ODRŽAVANJA

03.03. UTORAK

BUZET

09.03. PONEDJELJAK

PAZIN

10.03. UTORAK

LABIN

14.03. SUBOTA

ROVINJ

24.03. UTORAK

UMAG

30.03. PONEDJELJAK

POREČ

31.03. UTORAK

INFOBIP VODNJAN

SVAKI ČETVRTAK

PULA

 

 

TRAVANJ

MJESTO ODRŽAVANJA

03.04. PETAK

PAZIN

10.04. PETAK

LABIN

14.04. UTORAK

ROVINJ/ŽMINJ

27.04. PONEDJELJAK

POREČ

SVAKI ČETVRTAK

PULA

 

 

SVIBANJ

MJESTO ODRŽAVANJA

06.05. SRIJEDA

POREČ

09.05. SUBOTA

PAZIN

13.05. SRIJEDA

ROVINJ

15.05. PETAK

LABIN

23.05. SUBOTA

POREČ

29.05. PETAK

BUJE

SVAKI ČETVRTAK

PULA

 

 

LIPANJ

MJESTO ODRŽAVANJA

01.06. PONEDJELJAK

POREČ

02.06. UTORAK

NOVIGRAD

08.06.PONEDJELJAK

ROVINJ

09.06. UTORAK

LABIN/KOROMAČNO

13.06. SUBOTA

PAZIN

18.06. ČETVRTAK

PULA GRADSKA UPRAVA

26.06. PETAK

BUZET

29.06. PONEDJELJAK

UMAG

SVAKI ČETVRTAK OSIM 11.06 SRIJEDA 10.06.

PULA

 

 

SRPANJ

MJESTO ODRŽAVANJA

03.07.PETAK

BUZET

04.07.SUBOTA

POREČ

10.07.PETAK

PAZIN

13.07. PONEDJELJAK

ROVINJ/ŽMINJ

20.07. PONEDJELJAK

LABIN

27.07. PONEDJELJAK

POREČ

SVAKI ČETVRTAK

PULA

 

 

KOLOVOZ

MJESTO ODRŽAVANJA

04.08. UTORAK

POREČ

11.08. UTORAK

PAZIN

12.08. SRIJEDA

ROVINJ

14.08. PETAK

LABIN

28.08.PETAK

BUJE

SVAKI ČETVRTAK

PULA

 

 

RUJAN

MJESTO ODRŽAVANJA

07.09. PONEDJELJAK

POREČ

11.09. PETAK

PAZIN

21.09. PONEDJELJAK

LABIN

22.09. UTORAK

PULA - PU ISTASRKA

25.09. PETAK

UMAG

SVAKI ČETVRTAK

PULA

 

 

LISTOPAD

MJESTO ODRŽAVANJA

02.10. PETAK

POREČ

03.10. SUBOTA

PAZIN

06.10. UTORAK

NOVIGRAD

12.10. PONEDJELJAK

ROVINJ

16.10. PETAK

LABIN/KOROMAČNO

26.10. PONEDJELJAK

PAZIN

28.10. SRIJEDA

PULA-ZRAČNA LUKA

30.10. PETAK

BUZET

SVAKI ČETVRTAK OSIM 8.10. SRIJEDA 07.10.

PULA

 

 

STUDENI

MJESTO ODRŽAVANJA

03.11. UTORAK

POREČ

07.11. SUBOTA

BUZET

10.11. UTORAK

ROVINJ/ŽMINJ

25.11. SRIJEDA

PULA KAMPUS

27.11. PETAK

BUJE

28.11. SUBOTA

LABIN

30 11. PONEDJELJAK

PAZIN

SVAKI ČETVRTAK

PULA

 

 

PROSINAC

MJESTO ODRŽAVANJA

05.12. SUBOTA

POREČ

08.12. UTORAK

LABIN

23.12. SRIJEDA

UMAG

SVAKI ČETVRTAK OSIM  ČETVRTKA 31.12 SRIJEDA 30.12.

PULA

 

Više..


Kalendar događanja

Listopad
1 2 3
4 5 9 10
12 16 17
19 20 22 23 24
25 26 27 31

Županijski interventni tim

Ulaz za korisnike

Linkovi


Društvo Crvenog križa Istarske županije

Podaci o udruzi

Registarski broj: 18000059
RNO broj : 0010251
NKO broj : 8899
Rješenjem Ureda državne uprave u IŽ Klasa: UP/ I -550 – 01/16-01/16, Urbroj: 2163 – 05 – 03-16-12 udruzi je odobreno prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći sukladno čl. 2 Zakona o humanitarnoj pomoći(NN 102/15)

Kontakt podaci

Telefon: 052/ 624 – 579
Ravnateljica : 091 595 9716
Služba spašavanja života na vodi : 091 518 9337
Administracija : 091 624 5798
e- mail: hck.istra@gmail.com
Facebook stranica: Crveni križ Istra

Adresa

Društvo Crvenog križa Istarske županije
M.B.Rašana 5
52000 Pazin

Poslovni podaci

OIB: 29929049747
MB: 1014242
Žiro - račun: HR5224070001158018679 (OTP banka d.d.)