Slider 1
Slider 2
Slider 3
Slider 4

Sve novosti

23.4.2019.
NORDIJSKO HODANJE S CILJEM PREVENCIJE KARDIOVASKULARNIH BOLESTI

NORDIJSKO HODANJE S CILJEM PREVENCIJE KARDIOVASKULARNIH BOLESTI

Nordijsko hodanje je sportsko rekreacijska aktivnost koja je popularna diljem svijeta, dostupna je svakome neovisno o tjelesnim sposobnostima i dobi. Sve više je osim rekreativaca prakticiraju i sportaši u svojim pripremama. Radi se o aktivnosti hodanja uz korištenje štapova specijalno namijenjenih upravo za nordijsko hodanje u prirodi. Hodanje sa štapovima štedi zglobove, aktivira veliki postotak mišića te je puno korisnija od klasičnog hodanja. Aktivnost ima izrazito pozitivne učinke na lokomotorni, kardiovaskularni te respiratorni sustav. Održava gustoću kostiju i gipkosti tijela, sprečava osteoporozu i artritis, usporava proces starenja, poboljšava se mišićna i opća izdržljivost. Aktivnost kojom se potiče boravak u prirodi, a time i smanjuje stres koji se nakuplja u svakodnevnom životu. Kako je jedan od Javnozdravstvenih prioriteta u Istarskoj županiji „Prevencija i rehabilitacija kardiovaskularnih bolesti u Istarskoj županiji“ Društvo Crvenog križa Istarske županije uključilo se u aktivnost nordijskog hodanja pod nazivom „Korak za srce“ sa svojim volonterima. Društvo Crvenog križa Istarske županije nabavilo je 30 komada štapova za nordijsko hodanje te je omogućilo edukaciju za voditelje. U travnju 2019. godine volonteri iz GDCK Labin u popodnevnim satima u trajanju od 1-2 sata odradili su 5 treninga i to 4 na području Labinštine te jedan u Pazinu. Staze su bile dužine od 4 do 8 km. Na susretima je sudjelovalo oko 20- ak volontera iz GDCK Labin. Voditeljica programa bila je Kristina Jurić, trenerica s višegodišnjim iskustvom u raznim rekreacijskim programima za sve uzraste, ujedno i volonterka DCKIŽ te Sebastijan Labinjan zaposlenik DCKIŽ te regionalni koordinator i instruktor službe spašavanja na vodi i ekološke zaštite priobalja. Voditelji su pripremili odgovarajuće staze za nordijsko hodanje te su održali uvodni dio koji se odnosi na upoznavanje polaznika s pravilima ponašanja i sigurnosti u prirodi. Idući ciklus hodanja održat će se u na jesen u GDCK Buzet. DCKIŽ zahvaljuje se GDCK Labin na pomoći u organizaciji.

Galerija

Više..


15.4.2019.
FROM M.E. TO E.U

FROM M.E. TO E.U

U Bruxellesu od 8. do 10. travnja održan je međunarodni sastanak za projekt koji spada u program Europe for Citizens s nazivom FROM M.E. TO E.U FROM Migrants' Engagement TO Europe Upgrade. Tijekom trodnevnih radionica raspravljalo se o Europskoj uniji, o njenim vrijednostima, o demokraciji, povijesti. Projekt je posvećen migrantima, njihovoj mirnoj integraciji u lokalne zajednice. Osim delegacije iz Hrvatske u kojoj su bili predstavnici Grada Buja, Općine Brtonigle te Udruge“Agencije Lokalne Demokracije“ predstavnik Crvenog križa iz Hrvatske bila je ravnateljica DCKIŽ Sandra Stipanov. Uz članove hrvatske delegacije skupu su prisustvovali predstavnici iz Albanije, Italije, Španjolske, Grčke te Makedonije. Projekt će trajati dvije godine tijekom kojih će se provoditi različite radionice sve u cilju da se zajednica osnaži po pitanju migranata, njihovih potreba, problema s kojima se susreću kada dolaze u neku novu sredinu. Idući susret planiran je za srpanj 2019. godine. 

Više..

15.4.2019.
VOLONTERI CRVENOG KRIŽA ISTARSKE ŽUPANIJE NA "100 MILJA ISTRE"

VOLONTERI CRVENOG KRIŽA ISTARSKE ŽUPANIJE NA "100 MILJA ISTRE"

U Istri je ovaj vikend od 12. do 14. travnja održano sedmo izdanje utrke 100 milja Istre. Svjetski prepoznata utrka i najjača trail utrka u CEE regiji, ugostila je 1.800 trkača iz 51 zemlje koji su svoje osobne izazove trčali u 4 discipline: 100 milja (168 km), 110km, 67km i 41km.Ovogodišnje izdanje utrke 100 milja Istre iznenadilo je i najspremnije trail trkače. Snijeg na Učki je počeo padati netom prije samog početka utrke i time obilježio utrke na 168km i 110km. U utrci na 168km, koja je kretala iz kišnog Labina u popodnevnim satima, prolazila snježnom Učkom do Poklona i kasnije nastavljala putem Buzeta, Motovuna, Grožnjana sve do Umaga, konkurencija među elite trkačima bila je iznenađujuće dinamična tijekom cijele utrke u muškoj i ženskoj kategoriji.
Brojnim iscrpljenim, promrzlim trkačima najpoznatije trail utrke ovih prostora na okrijepnim stanicama  pomagali su i volonteri Crvenog križa. Pružala se prva pomoć, a nekima i psihosocijalna podrška kako bi uspjeli doći do cilja u Umagu. Neki su zbog ozljeda i iscrpljenosti morali odustati dok su oni najuporniji nastavili do samog kraja.

Galerija

Više..


7.4.2019.
11. Međužupanijsko natjecanje mladih Istarske i Primorsko-goranske županije

11. Međužupanijsko natjecanje mladih Istarske i Primorsko-goranske županije

U subotu, 6. travnja u OŠ Kaštanjer u Puli održano je 11. Međužupanijsko natjecanje mčadih Crvenog križa Istarske i Primorsko-goranske županije. Natjecale su se ukupno 23. ekipe u kategoriji mladih i podmlatka s ukupno 140 natjecatelja. 
Osim teorjiske provjere znanja o Pokretu Crvenog križa, poznavanju ljudskih prava i prava djeteta te prve pomoći, znanje prve pomoći pokazivalo se i na praktičnim radilištima s realistično prikazanim situacijama i ozljedama.
U kategoriji podmlatka u kojoj je nastupilo ukupno 13 ekipa pobijedila je ekipa OŠ MARIJE I LINE UMAG dok je u kategoriji mladih u kojoj se natjecalo ukupno 10 ekipa slavila ekipa SŠ MARKANTUNA DE DOMINISA RAB.
Pobjedničke ekipe predstvljat će Istarsku i Primorsko-goransku županiju na Državnom natjecanju u Našicama koje se tradicionalno odvija u Tjednu Hrvatskog Crvenog križa.
Čestitamo svim ekipama a posebno pobjedničkim.
Želimo se zahvaliti svima koji su sudjelovali i pomogli u organizaciji ovog natjecanja, a posebno OŠ Kaštanjer, školi domaćinu (ravnateljici i njenim djelatnicima) te GDCK Pula (društvu domaćinu natjecanja)
VELIKO HVALA SVIM VOLONTERIMA !!!!!!♥️

Redoslijed svih ekipa po kategorijama:
Kategorija PODMLADAK:
1. OŠ MARIJE I LINE UMAG
2. OŠ IVO LOLA RIBAR LABIN
3. OŠ MALINSKA - DUBAŠNICA KRK
4. OŠ IVANA RABLJANINA RAB
5. OŠ ČAVLE RIJEKA
6. OŠ JURJA KLOVIĆA NOVI VINODOLSKI
7. OŠ VLADIMIRA NAZORA PAZIN
8. OŠ TONE PERUŠKA PULA
9. OŠ ZVONKA CARA CRIKVENICA
10. OŠ DRAGE GERVAISA OPATIJA
11. OŠ SVETI LOVREČ POREČ
12. OŠ MARIA MARTINOLIĆA MALI LOŠINJ
13. OŠ PETAR ZRINSKI ČABAR
Kategorija MLADI:
1. SŠ MARKANTUNA DE DOMINISA RAB
2. SŠ VLADIMIR GORTAN BUJE
3. MEDICINSKA ŠKOLA RIJEKA
4. PAZINSKI KOLEGIJ KLASIČNA GIMNAZIJA PAZIN
5. HOTELIJESKO TURISTIČKA ŠKOLA OPATIJA
6. MEDICINSKA ŠKOLA PULA
7. SŠ AMBROZ HARAČIĆ MALI LOŠINJ
8. SŠ DR.ANTUNA BARCA CRIKVENICA
9. SŠ HRVATSKI KRALJ ZVONIMIR KRK
10. SŠ MATE BALOTE POREČ

Više..

5.4.2019.
Akcija darivanja krvi u  Infobipu

Akcija darivanja krvi u Infobipu

U petak, 5. travnja  u organizaciji Društva Crvenog križa Istarske županije i Gradskog društva Crvenog križa Pula u suradnji sa Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu KBC Rijeka  u Infobipovom kampusu "Pangea" u Vodnjanu održana je  akcija darivanja krvi. "Pangea biperi" su još jednom pokazali solidarnost i humanost u spašavanju ljudskih života.  "PANGEA BIPERI" HVALA VAM NA TOME!

Galerija

Više..

28.3.2019.
Spasilac junior

Spasilac junior

U Rapcu od 27. do 29. ožujka održava se o organizaciji Društva Crvenog križa Istarske županije tečaj „Spasilac junior“. Tečaj ima za svrhu upoznavanje djece sa stvarnim poslom i vještinama spasioca, a namijenjen je učenicima osmih razreda koji moraju biti dobri plivači. 13 učenika osmih razreda  OŠ Matije Vlačića sudjeluje na edukaciji. Ovakva vrsta tečaja organizira se po prvi puta na području Istarske županije.  Tečaj provodi licencirani instruktor Društva Crvenog križa Istarske županije Sebastijan Labinjan. Osim dijela koji se tiče Spasilačke službe   uče se i osnovna znanja prve pomoći. Tečaj prve pomoći odrađuje liječnica Aurela Oroshi. Društvo Crvenog križa Istarske županije zahvaljuje na suradnji Gradu Labinu, Maslinici Hotels&Resort te GDCK Labin.

Galerija

Više..

27.3.2019.
VESNA IVANČIĆ DOBITNICA PRIZNANJA "RED HRVATSKOG CRVENOG KRIŽA"

VESNA IVANČIĆ DOBITNICA PRIZNANJA "RED HRVATSKOG CRVENOG KRIŽA"

21. travnja u Zagrebu je održana 5. sjednica Skupštine Hrvatskog Crvenog križa 22. saziva. Prvi dio Skupštine protekao je u svečanom ozračju. Naime, dugogodišnjoj članici Crvenoga križa Vesni Ivančić uručen je Red Hrvatskog Crvenog križa - priznanje koje se dodjeljuje fizičkim osobama (članovima, volonterima Crvenog križa i zaslužnim građanima) za izvanredne zasluge i naročiti doprinos razvoju Hrvatskog Crvenog križa.
Kao potpredsjednica, Ivančić je sa svim ovlastima zamjenjivala predsjednika Hrvatskog Crvenog križa u razdoblju od 2008. do 2009. godine. Članica je Crvenog križa od 1980. godine, a počasna članica Hrvatskog Crvenog križa od 2005. godine.

Dugogodišnja je volonterka Gradskog društva Crvenog križa Pazin i Društva Crvenog križa Istarske županije, dobrovoljna je darivateljica krvi, a od 1992. godine je članica Odbora Gradskog društva Crvenog križa Pazin te je u nekoliko mandata bila predsjednica ili potpredsjednica društva.
Prva je predsjednica Društva Crvenog križa Istarske županije, zastupnica je u Skupštini Hrvatskog Crvenog križa te je članica Glavnog odbora Hrvatskog Crvenog križa u više mandata.
Značajno je pridonijela uspješnom razvoju društava Crvenog križa u Istri – osnivanju Društva Crvenog križa Istarske županije, razvoju programa spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja te u rješavanju različitih pravnih pitanja od značaja za rad Crvenog križa.
Velika je potpora Hrvatskom Crvenom križu kao i društvima Crvenog križa s područja Istarske županije. Svoju stručnost i ugled koji uživa u zajednici, stavlja na raspolaganje kako društvima Crvenog križa tako i cijelom Hrvatskom Crvenom križu.

Priznanje i cvijeće Vesni Ivančić uručili su potpredsjednik HCK dr. Franjo Gregurić i izvršni predsjednik HCK Robert Markt. „Čast mi je primiti ovakvo priznanje i osjećam veliku zahvalnost. Smatram se iznimno sretnom jer sam kroz sve ove godine imala priliku surađivati s divnim ljudima u Crvenom križu“, poručila je kratko Vesna Ivančić.

Tekst i slika preuzete sa stranica Hrvatskog Crvenog križa

Više..


Kalendar događanja

Listopad
1 2 3
4 5 9 10
12 16 17
19 20 22 23 24
25 26 27 31

Županijski interventni tim

Ulaz za korisnike

Linkovi


Društvo Crvenog križa Istarske županije

Podaci o udruzi

Registarski broj: 18000059
RNO broj : 0010251
NKO broj : 8899
Rješenjem Ureda državne uprave u IŽ Klasa: UP/ I -550 – 01/16-01/16, Urbroj: 2163 – 05 – 03-16-12 udruzi je odobreno prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći sukladno čl. 2 Zakona o humanitarnoj pomoći(NN 102/15)

Kontakt podaci

Telefon: 052/ 624 – 579
Ravnateljica : 091 595 9716
Služba spašavanja života na vodi : 091 518 9337
Administracija : 091 624 5798
e- mail: hck.istra@gmail.com
Facebook stranica: Crveni križ Istra

Adresa

Društvo Crvenog križa Istarske županije
M.B.Rašana 5
52000 Pazin

Poslovni podaci

OIB: 29929049747
MB: 1014242
Žiro - račun: HR5224070001158018679 (OTP banka d.d.)