Slider 1
Slider 2
Slider 3
Slider 4

Sve novosti

4.12.2023.
5.prosinca - Međunarodni dan volontera

5.prosinca - Međunarodni dan volontera


Međunarodni dan volontera proglasila je opća skupština Ujedinjenih naroda 17. prosinca 1985. godine. Od tada se svake godine 5. prosinca obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada odnosno Međunarodni dan volontera, sve kako bi se volonterski rad učinio vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Tema ovogodišnjega obilježavanja Međunarodnog dana volontera  usredotočena je na snagu svih – kolektivnu akciju – kad bi svi to činili  (the power of everyone - collective action - if everyone did).

U povodu Međunarodnog dana volontera želimo uputiti čestitku i iskrenu zahvalu svim volonterima koji svojom nesebičnošću i plemenitošću ovaj svijet čine boljim mjestom.

DRAGI VOLONTERI HVALA!

Više..

24.10.2023.
Dodjela odlikovanja darivateljima krvi

Dodjela odlikovanja darivateljima krvi

Između 164 darivatelja krvi koja su jučer primila odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za plemenitu i humanitarnu aktivnost darivanja krvi više od sto puta za muškarce, odnosno sedamdeset pet puta za žene, u 2021. godini u Uredu Predsjednika RH na Pantovčaku prisustvovalo je i 11 darivatelja iz Istarske županije. Odlikovanje su primili Marušić Dario iz GDCk Buje, Horvat Dražen iz GDCK Buzet, Đurček Darko iz GDCK Labin, Radolović Anton iz GDCK Pazin, Beato Vladimir i Kovačević Ahmet iz GDCK Poreč, Gregurić Damir, Manojlovski Leonid, Petercol Rino, Štangl Pavo iz GDCK Pula te Antić Milan iz GDCK Rovinj. Darivatreljima krvi Vujić Vinku iz GDCK Pula i Cimador Mariu iz GDCK Buje koji nisu prisustvovali jučerašnjoj dodjeli odlikovanja ona će biti naknadno uručena.

Čestitamo svim darivateljima,i zahvaljujemo na plemenitosti  i činu humanosti kojim su spasili na tisuće života.

Galerija

Više..

24.10.2023.
25. listopada - Dan darivatelja krvi

25. listopada - Dan darivatelja krvi

Danas obilježavamo Dan dobrovoljni davatelja krvi u RH ali i 70 godina od prve organizirane akcije  prikupljanja krvi u organizaciji Crvenog križa koja se davne 1953. godine održala u Željezari Sisak utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno.

Prilika je to da se zahvali svim tim plemenitim ljudima na njihovom humanom činu koijm svake godine spašavaju na  tisuće života  a mnogo je i onih koijma su pomogli u ozdravljenju.

Dragi darivatelji čestitamo Vam Dan darivatelja krvi i zavaljujemo na svakom darivanju!

Više..

22.7.2023.
25.srpnja - Svjetski dan prevencije utapanja

25.srpnja - Svjetski dan prevencije utapanja

Diljem svijeta 25. srpnja po treći puta obilježava se Svjetski dan prevencije utapanja. Glavna  skupština Ujedinjenih naroda usvojila je povijesnu rezoluciju o globalnom sprječavanju utapanja 28. travnja 2021. koja prepoznaje razmjere i utjecaj prevencije utapanja na globalnoj razini i poziva na koordinirano multidisciplinarno djelovanje kako bi se spriječilo utapanje - vodeći uzrok smrti i invaliditeta zbog ozljeda širom svijeta.

Ovaj značajni dan obilježava i Hrvatski Crveni križ i to zanimljivim događanjima u Opatiji, kao i osvjetljavanjem značajnih objekata u plavoj boji. Naime, prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, na Svjetski dan prevencije utapanja, 25. srpnja, diljem Hrvatske prepoznatljivi objekti i građevine bit će osvjetljeni plavom bojom kako bi se i na taj način poslala poruka o važnosti prevencije utapanja.

U plavoj boji svijetlit će sljedeći objekti (od okvirno 21 sat navečer pa tijekom cijele noći):
- Osijek – viseći pješački most
- Pula – veliki rotor na ulazu u grad i dizalice brodogradilišta Uljanik
- Varaždin – vodotoranj
- Vukovar – vodotoranj
- Zagreb – fontane i vodeni zid kod Nacionalne i sveučilište knjižnice.

Utapanje je javnozdravstveno pitanje kojemu se globalno treba posvetiti znatno više pozornosti, a taj primjer treba slijediti i Hrvatska. U posljednjih deset godina u Hrvatskoj od slučajnog utapanja prosječno godišnje umre 85 osoba. Većina tih smrti može se spriječiti putem jednostavnih rješenja kao što su postavljanje barijera koje kontroliraju pristup vodi, osiguravanje sigurnih mjesta daleko od vode za predškolsku djecu s neprekidnim nadzorom i brigom za djecu, podučavanje plivanja, kodova sigurnosti na vodi i vještina spašavanja te osposobljavanje i zapošljavanje spasioca na kupalištima.

Utapanje nema jedan uzrok, kao niti samo jedno rješenje, ali može se spriječiti. Upravo zato Svjetska zdravstvena organizacija traži od zemalja i partnera da se angažiraju u globalnoj akciji prevencije utapanja.

„Glavna je poruka ove godine – Učini jednu stvar! To znači da svatko od nas – i mi kao pojedinci, ali i zajednice – može učiniti nešto kako bi spriječio utapanje. Možete, primjerice, naučiti plivati ili se pobrinuti da vaši voljeni znaju plivati. Savjet možda djeluje smiješno, ali u Hrvatskoj koja je mediteranska zemlja, puno djece ne zna plivati – na istoku zemlje njih čak 60 posto“, poručuje Silvana Radovanović, voditeljica Spasilačke službe Hrvatskog Crvenog križa.

Dodaje kako je važno razvijati nove politike i strategije te neprestano ulagati u prevenciju utapanja: „Iznimno je važno da se vlade zemalja, kao i sve organizacije i tvrtke, uključe u rješavanje ovoga problema jer to nije nešto što se događa drugima, to se može dogoditi svakome od nas.“
Iskustva spasioca Crvenoga križa pokazuju da do nesreća, odnosno utapanja dolazi najčešće zbog neznanja plivanja, konzumacije alkohola, skoka s visine u vodu neprovjerene dubine, ulaska u vodu dok je osoba vruća, nepoštivanja uputa i znakova na plažama te puštanja djecu u vodu bez nadzora.
 

Tekst i fotografija preuzeti sa službene web stranice Hrvatskog Crvenog križa

Više..

14.6.2023.
Darivanje krvi u Istri kroz povijest

Darivanje krvi u Istri kroz povijest


Svake godine se 14. lipnja obilježava Svjetski dan darivatelja krvi s ciljem podizanja globalne svijesti o potrebi sigurne krvi i krvnih pripravaka za transfuziju te o ključnom doprinosu dobrovoljnih neplaćenih darivatelja krvi zdravstvenom sustavu.🥳
Tako da svim darivateljima krvi upućujemo čestitke povodom njihovog Dana. Želimo im se javno zahvaliti na humanosti, solidarnosti i dobrovoljnosti kojom se ističu prilikom svakog darivanja krvi. Nadamo se da će i mladi naći uzor u njima i odlučiti se na ovaj plemeniti čin. 💝
Povodom Svjetskog dana darivatelja krvi odlučili smo napraviti jednu online izložbu fotografija s darivanja krvi u Istarskoj županiji kroz povijest.
Od svih Gradskih društava Crvenog križa u Istarskoj županiji sakupili smo stare fotografije s darivanja krvi, odabrali najzanimljivije i odlučili ih spojiti u jedan album.
U albumu možete vidjeti kako se darivanje krvi u Istri mijenjalo kroz povijest. Nadamo se da će se mnogi od vas pronaći među njima.

Galerija

Više..

13.6.2023.
14.lipnja - Svjetski dan darivatelja krvi

14.lipnja - Svjetski dan darivatelja krvi

Dana 14. lipnja 2023. godine u cijelom svijetu obilježit će se Svjetski dan darivatelja krvi. Ovaj je dan
službeno proglašen 2005. godine na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini.
Slogan ovogodišnje kampanje Svjetskog dana darivatelja krvi je „Daruj krv, daruj plazmu, dijeli život, čini to redovito”. Fokus je na pacijentima kojima je potrebna doživotna transfuzijska potpora, a naglasak na ulozi koju svaka osoba ima davanjem dragocjenog dara krvi ili plazme.
Uz isticanje važnosti redovitog davanja krvi ili plazme, težnja je stvoriti sigurnu i održivu opskrbu krvlju i krvnim pripravcima, koji trebaju biti jednako dostupni u cijelom svijetu.
Ciljevi ovogodišnje kampanje su:
- Zahvaliti pojedincima koji daruju krv te potaknuti više ljudi da postanu darivatelji
- Potaknuti ljude dobrog zdravlja na redovito darivanje krvi uz naglašavanje ključne uloge u osiguranju
stabilne opskrbe i redovite dostupnosti
- Usredotočiti se na zdravlje darivatelja i kvalitetu skrbi za darivatelje, na taj ćemo način izravno djelovati na njihovu predanost i spremnost na redovito darivanje krvi
- Mobilizirati podršku na nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini te osigurati dobru suradnju s
razvojnim partnerima u svrhu ulaganja, jačanja i održavanja kvalitetnih nacionalnih programa
dobrovoljnog davanja krvi.

Svaka doza krvi ili plazme dragocjeni je dar, koji spašava život. Redovito dobrovoljno neplaćeno darivanje ključ je za izgradnju sigurne i održive opskrbe krvlju i krvnim pripravcima.
Pristup sigurnoj opskrbi krvlju, temeljen na dobrovoljnom neplaćenom davanju ključan je za sve pacijente, posebice one čija stanja zahtijevaju cjeloživotne i redovite transfuzije. Dobrovoljne neplaćene donacije plazme igraju važnu ulogu u pružanju podrške pacijentima sa širokim rasponom teških i dugotrajnih bolesti.
Službe za transfuziju krvi često se suočavaju s izazovom osiguravanja dovoljne količine krvi.
U mnogim zemljama s niskim i srednjim dohotkom nedostatak pristupa sigurnoj krvi i krvnim pripravcima utječe na zdravlje pacijenata, a prisutna je i povećana potražnja za donacijama plazme.
Strategija Svjetske zdravstvene organizacije je pomoći zemljama u poboljšanju dostupnosti i kvalitete
ljudske plazme, uključujući optimizaciju korištenja plazme dobivene iz davanja pune krvi, te terapiju
proteinima plazme.

DRAGI DARIVATELJI UZ VELIKU ZAVALNOST ČESTITAMO VAM VAŠ DAN!

Više..

8.5.2023.
8. svibnja - Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

8. svibnja - Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Povodom Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, 8. svibnja koji se ove godine u cijelome svijetu obilježava pod motom „Sve što radimo, radimo od srca“, svim volonterima, članovima i zaposlenicima Hrvatskog Crvenog križa čestitamo i zahvaljujemo na svemu što rade. Hvala vam od srca što ulažete svoje emocije, empatiju, vrijeme i trud kako bi nesebično pružili pomoć najranjivijima među nama i promijenili nečiji život nabolje!

Svake godine, 8. svibnja, obilježava se Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u čast dana rođenja Henryja Dunanta koji je utemeljio Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca -najveću i najstariju humanitarnu organizaciju na svijetu koju čine: Međunarodni odbor Crvenog križa, Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca te 192 nacionalna društva.


Više..

25.4.2023.
Ekološka akcija prikupljanja otpada s morskog dna na području Nacionalnog parka Brijuni

Ekološka akcija prikupljanja otpada s morskog dna na području Nacionalnog parka Brijuni


U sklopu projekta „Ronimo za čisti Jadran“ 22. travnja 2023. održana je prva ekološka akcija prikupljanja otpada s morskog dna na području Nacionalnog parka Brijuni. U ekološkoj akciji sudjelovali su djelatnici Nacionalnog parka Brijuni, volonteri i djelatnici Hrvatskog Crvenog Križa, Gradskog društva Crvenog križa Pula i Društva Crvenog križa Istarske županije, te ronioci Ronilačkog saveza Istarske županije (CPA Pula, DPI Mina Pula, KPA Rovinj, RK Ugor Vrsar, RK Loligo Vodnjan, D.S.C. Pula, Eko more Medulin, RK Centar Medulin i KPA Uljanik Pula). Ukupno je sudjelovalo 60 osoba.

Akcija čišćenja je provedena na sljedećim lokacijama: u luci Malog Brijuna, u luci, uvali Kosir i Kozlac na Velikom Brijunu i na području oko otoka Sv. Jerolima. Prikupljeno je oko 700kg otpada.

Kroz provedbu ekoloških aktivnosti želimo ukloniti i propisno zbrinuti otpad s morskog dna, te podignuti svijest građana i gostiju Nacionalnog parka Brijuni o problemu zagađenja mora, potrebi za zaštitom okoliša i podmorja te odgovornom odlaganju otpada.
Hrvatski Crveni križ zahvaljuje svim sudionicima, a posebno roniocima koji su usprkos hladnom moru uspješno odradili akciju čišćenja podmorja.
Ekološka akcija provedena je uz financijsku potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Provedbom ove akcije ujedno je obilježen i Dan planeta Zemlje.

Projekt „Ronimo za čisti Jadran“ Hrvatski Crveni križ provodi uz financijsku podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
Cilj projekta “Ronimo za čišti Jadran“ je kroz organiziranje ekoloških akcija za prikupljanje otpada s morskog dna doprinijeti uklanjanju i zbrinjavanju morskog otpada, te smanjenju namjerno ili slučajnog unosa otpada u morski ekosustav.

Osim održane eko akcije u Nacionalnom parku Brijuni projekt će se provoditi i na području Nacionalnog parka Kornati te Parku prirode Telašćica.

Hrvatski Crveni križ provedbom ekoloških akcija pridonosi  podizanju svijest javnosti o  potrebi očuvanja posebno zaštićenog i ekološki značajnog područja u moru i obalnom području, a sve u svrhu očuvanja i obnavljanja morskih i obalnih ekosustava.

Galerija

Više..


17.4.2023.
Dežurstvo na ultra trail utrci Istra 100 BY UTMB

Dežurstvo na ultra trail utrci Istra 100 BY UTMB

Uspješno odrađeno još jedno deržurstvo na ultra trail utrci ISTRA 100 BY UTMB
Startalo gotovo 2000 trkača raspoređenih na ukupno 5 staza različitih dužina i težina, od one natježe od 168,6 km, pa do one najkraće od 21,4 km. Ukupno 10 okrijepnih stanica od koji završna u Umagu na cilju. DCKIŽ ove je godine bilo zaduženo za dežurstvo iz prve pomoći na 8 okrijepnih stanica počevši od Plomin luke, Moščeničke drage, preko Poklona, Brguca, Prapoća, Trstenika sve do Buzeta i naše završne točke u Livadama na kojima je dežuralo ukupno 25 volontera i djelatnika DCKIŽ . Grčevi, ogrebotine, posjekotine, bolovi u mišićima, žuljevi, uganuća zglobova, istegnuća ligamenata, ozljede nožnih prstiju, stopala , iscrpljenost, želučane tegobe, ozljede šake, koljena….
Nakon 37 sati dežurstva i ogromnog posla kojem je svatko od vas dao svoj doprinos što reći osim:
HVALA LJUDI, BILI STE ODLIČNI!

Galerija

Više..

Kalendar događanja

Prosinac
2 3
5 6 8 9 10
11 12 13 15 16 17
18 20 24
25 26 30 31

Županijski interventni tim

Ulaz za korisnike

Linkovi


Društvo Crvenog križa Istarske županije

Podaci o udruzi

Registarski broj: 18000059
RNO broj : 0010251
NKO broj : 8899
Rješenjem Ureda državne uprave u IŽ Klasa: UP/ I -550 – 01/16-01/16, Urbroj: 2163 – 05 – 03-16-12 udruzi je odobreno prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći sukladno čl. 2 Zakona o humanitarnoj pomoći(NN 102/15)

Kontakt podaci

Telefon: 052/ 624 – 579
Ravnateljica : 091 595 9716
Služba spašavanja života na vodi : 091 518 9337
Administracija : 091 624 5798
e- mail: hck.istra@gmail.com
Facebook stranica: Crveni križ Istra

Adresa

Društvo Crvenog križa Istarske županije
Narodnog doma 2
52000 Pazin

Poslovni podaci

OIB: 29929049747
MB: 1014242
Žiro - račun: HR5224070001158018679 (OTP banka d.d.)