Slider 1
Slider 2
Slider 3
Slider 4

Sve novosti

13.6.2024.
Svjetski dan darivatelja krvi

Svjetski dan darivatelja krvi

SVJETSKI DAN DARIVATELJA KRVI - 14.lipnja 2024.

20 godina obilježavanja Svjetskog dana darivatelja krvi

 

Dobrovoljno davanje krvi igra ključnu ulogu u zdravstvenoj skrbi i dobrobiti osoba kojima je potrebna krv ili krvni pripravci u liječenju teških i životno ugrožavajućih oboljenja

Transfuzijom krvi i krvnih pripravaka oboljele osobe mogu živjeti duže i kvalitetnije.

U svibnju 2005. godine, tijekom 58. Svjetske Zdravstvene Skupštine, ministri Zdravstva iz cijelog svijeta jednoglasno su donijeli Deklaraciju kojom se obvezuju na ustrajnu podršku dobrovoljnom davalaštvu krvi.

Putem Rezolucije WHA58.13, odredili su 14. Iipnja kao Svjetski dan darivatelja krvi.

Rezolucija potiče države članice da podržavaju i osiguravaju provođenje dobro organiziranih, nacionalno koordiniranih i održivih programa prikupljanja krvi. Tako ustrojen i kontroliran sustav omogućuje prikupljanje dovoljne količine sigurne krvi za potrebe oboljelih osoba.

Nažalost, u mnogo zemalja potrebe premašuju dostupnost, čime je opskrba sigurnom i kvalitetnom krvlju dovedena u pitanje. Dobrovoljni davatelji krvi srž su sigurnih i dostatnih zaliha krvi, međutim bitno je istaknuti i ulogu koju čine dobrovoljnih davatelji plazme i krvnih pripravaka u liječenju osoba sa širokim rasponom kroničnih oboljenja, kao što su hemofilija i bolesti imunološkog sustava.

 

Dvadeseta obljetnica Svjetskog dana darivatelja krvi, ove 2024. godine predstavlja važnu priliku za osvrt na postignuća, suočavanje s izazovima i razmišljanje o budućnosti u kojoj bi sigurna transfuzija krvi bila podjednako dostupna svima.

Ovogodišnja globalna kampanja nosi slogan:

 

“20 godina obilježavanja Svjetskog dana darivatelja krvi - 14. lipnja 2024. Hvala vam darivatelji krvi”

Ova kampanja obilježava prekretnicu i duboki utjecaj koje je davalaštvo krvi imalo na živote oboljelih osoba, ali i samih davatelja. Prilika je to za izražavanje zahvalnosti dobrovoljnim davateljima krvi, plazme i krvnih pripravaka za pozitivan i spasonosan utjecaj koji su imali na svijet.

To je ujedno i prilika za motiviranje što više pojedinaca na akciju i zajedništvo u dobrovoljnom davanju krvi.

Aktivnosti mogu uključivati razna događanja; stručne sastanke i radionice, društvene kampanje, glazbena i umjetnička događaja kojima se nastoji zahvaliti davateljima krvi. Obraćanje kroz medijske emisije te objavljivanje članaka i sličnih sadržaja sa svrhom promocije dobrovoljnog davalaštva krvi te poticanje izmjene ideja i iskustava kako bi pronašli način za privlačenje novih dobrovoljnih davatelja krvi, ali i zadržali odanost i zadovoljstvo postojećih.

 

CILJEVI OVOGODIŠNJE KAMPANJE

·       Priznanje i zahvalnost svim darivateljima krvi koji su pridonijeli dobrobiti i zdravlju milijunima ljudi diljem svijeta.

 

·       Prikazati postignuća, ali i izazove u procesu prikupljanja krvi kako bi primjenjivali najbolje modele proizašle iz tih iskustava.

 

·       Istaknuti potrebu za redovitim, dobrovoljnim i neplaćenim davateljima krvi, kako bi se osigurala dostatna i kontinuirana opskrba sigurnom krvlju.

 

·       Potaknuti građane, posebice mlade na dobrovoljno davanje krvi, kako bi zajedničkim djelovanjem potrebne zalihe krvi održali stabilnim i na zadovoljavajućoj razini.

Više..

10.5.2024.
Dodjela odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske darivateljima krvi

Dodjela odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske darivateljima krvi

Predsjednik Zoran Milanović uručio je odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za plemenitu i humanitarnu aktivnost darivanja krvi više od sto puta za muškarce, odnosno sedamdeset pet puta za žene dobrovoljnim darivateljima krvi u 2022. godini.

Odlikovanja je primilo 136 darivatelja krvi među kojima i 6 darivatelja iz Istaske županije i to: Grubiša Vlatko i Melon Franko iz GDCK Buje, Filiplić Petar iz GDCK Buzet, Bojić Frano i Paradi Darko iz GDCK Labin te Malić Željko iz GDCK.

Čestitamo svim odlikovanim darivateljima i zavaljujemo na plemenitosti!

Više..

7.5.2024.
Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

8. svibnja – dan kada obilježavamo Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, ali i dan kada je rođen utemeljitelj Pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca Henry Dunant.

Pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca najveća je i najstarija humanitarna organizacija na svijetu čiji djelatnici i volonteri već 160 godina nesebično pomažu  najranjivijima s puno  truda, empatije i suosjećanja.

Prilka je to da se zahvalimo svim volonterima, djelatnicima i suradnicima koji pomažu u ostvarenju humanih ciljeva poštujući osnovna načela Crvenog križa.

Dragi CRVENOKRIŽAŠI gdje god danas bili svima čestitamo naš dan!!!

Slavimo zajedno kako bi očuvali humanost!

Više..

9.1.2024.
Apel za prikupljanje pomoći stanovništvu stradalom u potresu u Japanu

Apel za prikupljanje pomoći stanovništvu stradalom u potresu u Japanu

Hrvatski Crveni križ poziva na solidarnost i pomoć u teškim trenucima koje prolazi Japan nakon katastrofalnog potresa koji je pogodio poluotok Noto u prefekturi Ishikawa, 1. siječnja 2024. godine u 16:10 prema japanskom standardnom vremenu (JST).

U svjetlu ove iznimne prirodne katastrofe, Japansko društvo Crvenog križa (JRCS) već je aktivno uključeno u hitnu koordinaciju.

Hrvatski Crveni križ izražava sućut žrtvama i njihovim obiteljima te otvara apel za prikupljanje financijske pomoći Japanu.

Svi građani i organizacije pozvani su pružiti pomoć na sljedeći način:

1.            uplatom na žiro račun otvoren u Erste&steiermärkische bank d.d.:

IBAN: HR0524020061500137627
MODEL:  00
POZIV NA BROJ ZA APEL: 753
SWIFT CODE ( ZA UPLATE IZ INOZEMSTVA): ESBCHR22
 
2.            Uplatom putem mobilnih aplikacija za plaćanje koristeći barkod:


3.            Uplatom putem Keks Pay aplikacije.
 
Prikupljena novčana sredstva Hrvatski Crveni križ uplatit će na račun Japanskog Crvenoga križa.

Svaka donacija je od velike važnosti u ovom teškom trenutku, a Hrvatski Crveni križ zahvaljuje unaprijed svima koji će se odazvati ovom apelu za pomoć.


 


Tekst i fotografija preuzeti sa službenih stranica HCK

Više..


4.12.2023.
5.prosinca - Međunarodni dan volontera

5.prosinca - Međunarodni dan volontera


Međunarodni dan volontera proglasila je opća skupština Ujedinjenih naroda 17. prosinca 1985. godine. Od tada se svake godine 5. prosinca obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada odnosno Međunarodni dan volontera, sve kako bi se volonterski rad učinio vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Tema ovogodišnjega obilježavanja Međunarodnog dana volontera  usredotočena je na snagu svih – kolektivnu akciju – kad bi svi to činili  (the power of everyone - collective action - if everyone did).

U povodu Međunarodnog dana volontera želimo uputiti čestitku i iskrenu zahvalu svim volonterima koji svojom nesebičnošću i plemenitošću ovaj svijet čine boljim mjestom.

DRAGI VOLONTERI HVALA!

Više..

24.10.2023.
Dodjela odlikovanja darivateljima krvi

Dodjela odlikovanja darivateljima krvi

Između 164 darivatelja krvi koja su jučer primila odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za plemenitu i humanitarnu aktivnost darivanja krvi više od sto puta za muškarce, odnosno sedamdeset pet puta za žene, u 2021. godini u Uredu Predsjednika RH na Pantovčaku prisustvovalo je i 11 darivatelja iz Istarske županije. Odlikovanje su primili Marušić Dario iz GDCk Buje, Horvat Dražen iz GDCK Buzet, Đurček Darko iz GDCK Labin, Radolović Anton iz GDCK Pazin, Beato Vladimir i Kovačević Ahmet iz GDCK Poreč, Gregurić Damir, Manojlovski Leonid, Petercol Rino, Štangl Pavo iz GDCK Pula te Antić Milan iz GDCK Rovinj. Darivatreljima krvi Vujić Vinku iz GDCK Pula i Cimador Mariu iz GDCK Buje koji nisu prisustvovali jučerašnjoj dodjeli odlikovanja ona će biti naknadno uručena.

Čestitamo svim darivateljima,i zahvaljujemo na plemenitosti  i činu humanosti kojim su spasili na tisuće života.

Galerija

Više..

24.10.2023.
25. listopada - Dan darivatelja krvi

25. listopada - Dan darivatelja krvi

Danas obilježavamo Dan dobrovoljni davatelja krvi u RH ali i 70 godina od prve organizirane akcije  prikupljanja krvi u organizaciji Crvenog križa koja se davne 1953. godine održala u Željezari Sisak utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno.

Prilika je to da se zahvali svim tim plemenitim ljudima na njihovom humanom činu koijm svake godine spašavaju na  tisuće života  a mnogo je i onih koijma su pomogli u ozdravljenju.

Dragi darivatelji čestitamo Vam Dan darivatelja krvi i zavaljujemo na svakom darivanju!

Više..

22.7.2023.
25.srpnja - Svjetski dan prevencije utapanja

25.srpnja - Svjetski dan prevencije utapanja

Diljem svijeta 25. srpnja po treći puta obilježava se Svjetski dan prevencije utapanja. Glavna  skupština Ujedinjenih naroda usvojila je povijesnu rezoluciju o globalnom sprječavanju utapanja 28. travnja 2021. koja prepoznaje razmjere i utjecaj prevencije utapanja na globalnoj razini i poziva na koordinirano multidisciplinarno djelovanje kako bi se spriječilo utapanje - vodeći uzrok smrti i invaliditeta zbog ozljeda širom svijeta.

Ovaj značajni dan obilježava i Hrvatski Crveni križ i to zanimljivim događanjima u Opatiji, kao i osvjetljavanjem značajnih objekata u plavoj boji. Naime, prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, na Svjetski dan prevencije utapanja, 25. srpnja, diljem Hrvatske prepoznatljivi objekti i građevine bit će osvjetljeni plavom bojom kako bi se i na taj način poslala poruka o važnosti prevencije utapanja.

U plavoj boji svijetlit će sljedeći objekti (od okvirno 21 sat navečer pa tijekom cijele noći):
- Osijek – viseći pješački most
- Pula – veliki rotor na ulazu u grad i dizalice brodogradilišta Uljanik
- Varaždin – vodotoranj
- Vukovar – vodotoranj
- Zagreb – fontane i vodeni zid kod Nacionalne i sveučilište knjižnice.

Utapanje je javnozdravstveno pitanje kojemu se globalno treba posvetiti znatno više pozornosti, a taj primjer treba slijediti i Hrvatska. U posljednjih deset godina u Hrvatskoj od slučajnog utapanja prosječno godišnje umre 85 osoba. Većina tih smrti može se spriječiti putem jednostavnih rješenja kao što su postavljanje barijera koje kontroliraju pristup vodi, osiguravanje sigurnih mjesta daleko od vode za predškolsku djecu s neprekidnim nadzorom i brigom za djecu, podučavanje plivanja, kodova sigurnosti na vodi i vještina spašavanja te osposobljavanje i zapošljavanje spasioca na kupalištima.

Utapanje nema jedan uzrok, kao niti samo jedno rješenje, ali može se spriječiti. Upravo zato Svjetska zdravstvena organizacija traži od zemalja i partnera da se angažiraju u globalnoj akciji prevencije utapanja.

„Glavna je poruka ove godine – Učini jednu stvar! To znači da svatko od nas – i mi kao pojedinci, ali i zajednice – može učiniti nešto kako bi spriječio utapanje. Možete, primjerice, naučiti plivati ili se pobrinuti da vaši voljeni znaju plivati. Savjet možda djeluje smiješno, ali u Hrvatskoj koja je mediteranska zemlja, puno djece ne zna plivati – na istoku zemlje njih čak 60 posto“, poručuje Silvana Radovanović, voditeljica Spasilačke službe Hrvatskog Crvenog križa.

Dodaje kako je važno razvijati nove politike i strategije te neprestano ulagati u prevenciju utapanja: „Iznimno je važno da se vlade zemalja, kao i sve organizacije i tvrtke, uključe u rješavanje ovoga problema jer to nije nešto što se događa drugima, to se može dogoditi svakome od nas.“
Iskustva spasioca Crvenoga križa pokazuju da do nesreća, odnosno utapanja dolazi najčešće zbog neznanja plivanja, konzumacije alkohola, skoka s visine u vodu neprovjerene dubine, ulaska u vodu dok je osoba vruća, nepoštivanja uputa i znakova na plažama te puštanja djecu u vodu bez nadzora.
 

Tekst i fotografija preuzeti sa službene web stranice Hrvatskog Crvenog križa

Više..

14.6.2023.
Darivanje krvi u Istri kroz povijest

Darivanje krvi u Istri kroz povijest


Svake godine se 14. lipnja obilježava Svjetski dan darivatelja krvi s ciljem podizanja globalne svijesti o potrebi sigurne krvi i krvnih pripravaka za transfuziju te o ključnom doprinosu dobrovoljnih neplaćenih darivatelja krvi zdravstvenom sustavu.🥳
Tako da svim darivateljima krvi upućujemo čestitke povodom njihovog Dana. Želimo im se javno zahvaliti na humanosti, solidarnosti i dobrovoljnosti kojom se ističu prilikom svakog darivanja krvi. Nadamo se da će i mladi naći uzor u njima i odlučiti se na ovaj plemeniti čin. 💝
Povodom Svjetskog dana darivatelja krvi odlučili smo napraviti jednu online izložbu fotografija s darivanja krvi u Istarskoj županiji kroz povijest.
Od svih Gradskih društava Crvenog križa u Istarskoj županiji sakupili smo stare fotografije s darivanja krvi, odabrali najzanimljivije i odlučili ih spojiti u jedan album.
U albumu možete vidjeti kako se darivanje krvi u Istri mijenjalo kroz povijest. Nadamo se da će se mnogi od vas pronaći među njima.

Galerija

Više..

Kalendar događanja

Lipanj
2
3 4 5 7 8 9
10 11 12 15 16
17 18 19 22 23
29 30

Županijski interventni tim

Ulaz za korisnike

Linkovi


Društvo Crvenog križa Istarske županije

Podaci o udruzi

Registarski broj: 18000059
RNO broj : 0010251
NKO broj : 8899
Rješenjem Ureda državne uprave u IŽ Klasa: UP/ I -550 – 01/16-01/16, Urbroj: 2163 – 05 – 03-16-12 udruzi je odobreno prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći sukladno čl. 2 Zakona o humanitarnoj pomoći(NN 102/15)

Kontakt podaci

Telefon: 052/ 624 – 579
Ravnateljica : 091 595 9716
Služba spašavanja života na vodi : 091 518 9337
Administracija : 091 624 5798
e- mail: hck.istra@gmail.com
Facebook stranica: Crveni križ Istra

Adresa

Društvo Crvenog križa Istarske županije
Narodnog doma 2
52000 Pazin

Poslovni podaci

OIB: 29929049747
MB: 1014242
Žiro - račun: HR5224070001158018679 (OTP banka d.d.)