Prva fotografija
Druga fotografija
Treća fotografija
Četvrta fotografija

Sve novosti

4.12.2018.
5. PROSINAC - MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA

5. PROSINAC - MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA

Međunarodni dan volontera proglasila je opća skupština Ujedinjenih naroda 17.prosinca 1985. godine. Od tada se svake godine 5.prosinca obilježava Međunarodni dan volontera čime se aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad žele učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.  

I mi želimo barem na jedan dan skrenuti pozornost javnosti na plemenite ljude koji svoje slobodno vrijeme nesebično daruju drugima.

DRAGI VOLONTERI, HVALA VAM!!!!!Više..

3.12.2018.
Jednodnevni izlet volontera

Jednodnevni izlet volontera

Povodom Međunarodnog dana volontera u subotu 1. prosinca u organizaciji DCKIŽ volonteri i djelatnici Crvenog križa Istarske županije posjetili su furlansku prijestolnicu mozaika u Spilimbergu. Spilimbergo je dom poznate talijanske škole mozaika koja postoji još od 1922. godine, a oslanja se na tradiciju rimskih, bizantskih, venecijanskih i akvilejskih mozaika. Sam razgled škole mozaika oduševio je sve prisutne volontere. Nakon razgleda prekrasnih mozaika koje izrađuju polaznici škole slijedila je kratka vožnja prema mjestu San Daniele koje je poznato po proizvodnji poznatog talijanskog pršuta San Daniele. Nakon posjeta jednoj od pršutarni slijedila je prezentacija proizvodnje te degustacija pršuta i poznate lokalne tjestenine. Kad smo završili s degustacijom krenuli smo u smjeru Udina gdje smo prošetali gradom gdje su već postavljeni božićni štandovi.

Galerija

Više..

27.11.2018.
Teorija izbora u Crvenom križu

Teorija izbora u Crvenom križu

Tijekom 2018. godine djelatnici s područja gradskih društava te županijskog društva Crvenog križa prisustvovali su radionicama na principima Teorije izbora dr. W. Glassera koju je organiziralo Društvo Crvenog križa Istarske županije. Radionice su se održale kroz četiri susreta,u trajanju svaki po tri sata. Predavači su bili Štefanija Prosenjak Žumbar, dipl. socijalni pedagog i psihoterapeut te Davor Apostolovski, psiholog i psihoterapeut. Predavači su od Europskog udruženja za Realitetnu terapiju stekli Europski certifikat za psihoterapiju. Na prvoj radionici nakon uvodnog upoznavanja i predstavljanja polaznicima je predstavljen rad dr. W. Glassera, njegov pristup tumačenju ljudskog ponašanja i njegova postignuća u primjeni Teorije izbora i Realitetne terapije. Nakon uvodnog upoznavanja na prvoj radionici tema je bila: „ Što je stres i možemo li uopće nešto raditi u svezi s tim?“. Na drugom susretu razgovaralo se o: „ Važnosti Teorije izbora i njezine primjene u našim životima.“ U ovom dijelu učesnici su se upoznali s našim uvjerenjima, očekivanjima, željama, potrebama i pojmom cjelokupnog ponašanja. Na trećem susretu glavna tema bio je : „Timski rad te pojam mentalnog zdravlja.“ Nakon razgovora o suradnji, radu u timu, primjeni skrbnih i ubojitih navika došlo se i do četvrtog susreta na temu: „Verbalne i neverbalne komunikacije te rješavanja sukoba.“ U svim radionicama koristile su se Power Point prezentacije, razni didaktički materijali, rasprave, igre, vježbe. Sve se odvijalo kroz rad u parovima i u većim grupama. Atmosfera osim što je bila radna, bila je jako vesela i zabavna.  Tijekom edukacije raspravljalo se o navedenim temama dovodeći ih u vezu s osobnim i profesionalnim iskustvima polaznika. U rad su bili uključeni gotovo svi djelatnici gradskih i županijskog društva na području Istarske županije. Radionice su imale za cilj potaknuti djelatnike unutar različitih društva na što bolju komunikaciju te njegovanje odnosa koji su kako u obiteljskom tako i u profesionalnom životu ključ prema što kvalitetnijem radu.

Nakon četvrtog susreta zajednički rad zaokružen je studijskim putovanjem u Ženevu. Na putovanju prolazilo se kroz „ideju“ o  nastanku Crvenog križa. U Ženevi smo posjetili Muzej međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca te smo uz pomoć predsjednika Udruge Henry Dunant gospodina Rogera Duranda proveli prekrasno poslijepodne putevima Crvenog križa.

Galerija

Više..


15.11.2018.
Prijem za darivatelje krvi

Prijem za darivatelje krvi

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uručila je odlikovanja „Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske” dobrovoljnim davateljima krvi koji su 2014. (ukupno 161 osoba) i 2015. godine (ukupno 184 osobe) dali krv 75 i više puta (žene) odnosno 100 i više puta (muškarci) dobrovoljnih davanja krvi.

S darivateljima krvi na svečanosti u Uredu Predsjednice prisustvovala je delegacija Hrvatskog Crvenog križa.

Predsjednica je izrazila zadovoljstvo što uručuje odlikovanja u tjednu u kojem su obilježene dvije obljetnice, 140 godina djelovanja Crvenog križa na području Republike Hrvatske i 65 godina dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Crvenoga križa, te naglasila važnost tih obljetnica za Republiku Hrvatsku.

Grabar-Kitarović je naglasila kako se od početka predsjedničkoga mandata susretala s vrijednim djelatnicima Hrvatskog Crvenog križa i predstavnicima Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, organizacije koja je svojom profesionalnošću, ozbiljnim i odgovornim pristupom radu postala sinonim za pravodobnu i stručnu pomoć svim ljudima u nevolji.

Na svečanosti u Uredu Predsjednice, Predsjednica se obratila darivateljima, čestitala im te istaknula: „Čovjek dobiva kada daje, kada dijeli ono što ima, ne samo ono materijalno, već i ono što je još važnije što ima – plemenitost i ljubav za bližnje. Upravo je to iskreni izraz čovjekoljublja, solidarnosti s drugim u bolesti ili nesreći, čime se mogu spasiti životi. A upravo je krv ono primarno što znači život i još uvijek niti jedan doseg suvremenih otkrića u medicini ne može nadomjestiti krv koja nam znači život“.

Naglasila je i važnu ulogu Hrvatskog Crvenog križa u prikupljanju zaliha krvi: „Hrvatski Crveni križ okuplja najveći broj darivatelja krvi i osigurava 80% doza potrebne krvi za našu zemlju, što daje sigurnost cijelom našem zdravstvenom sustavu kako bi nesmetano mogao funkcionirati“.

Iz Istarske županije prijemu je prisustvovao 21 darivatelj krvi.

Po završetku svečanog dijela dodjele priznanja, Predsjednica i darivatelji zadržali su se u zajedničkom druženju.

 

Preuzeto sa stranica HCK.

Više..

14.11.2018.
Apel DDK

Apel DDK

Zbog smanjenja zaliha krvi povećana je potreba za krvnim grupama 0+ i A- zbog čega je Klinički zavod za transfuzijsku medicinu KBC Rijeka uputio Apel svim darivateljima krvi. Osim na RIJEČKOM ZAVODU krv možete donirati i na akcijama u Istri i to:

- u četvrtak, 15.11. u vremenu od 9.00 do 17.00 sati na Odjelu za transfuziologiju OB PULA (Mornarička) 

- u subotu, 17.11. u vremenu od 9.00 do 13.00 sati u prostorima GDCK POREČ na adresi Partizanska 7a
Trenutne zalihe krvi možete pratiti na: http://kbc-rijeka.hr/zalihe-krvi/

Više..


22.10.2018.
Humanitarna akcija „Uz nas niste sami – Za dostojanstven život“

Humanitarna akcija „Uz nas niste sami – Za dostojanstven život“

Humanitarna akcija „Uz nas niste sami – Za dostojanstven život“ kojom Hrvatski Crveni križ obilježava svoj 140. rođendan, okupila je sinoć u Hrvatskom narodnom kazalištu gotovo 600 osoba koje su, zajedno s gledateljima pred malim ekranima, u dvosatnom programu pratile nastup poznatih glazbenih izvođača, ali i tužne priče starijih osoba koje žive u neodgovarajućim uvjetima.

Upravo je za 140 njih i organizirana akcija, a brojne poznate osobe javljale su se na telefone tijekom cijele večeri u call centru kako bi se prikupilo što više sredstava za stare i nemoćne u potrebi.

Podršku humanitarnoj akciji koju su zajednički organizirali Hrvatski Crveni križ i Hrvatska radiotelevizija, pružili su, među ostalima, i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministri Milan Kujundžić i Tomislav Medved te ministrica Nada Murganić.

Humanitarnoj akciji odazvali su se i glazbenici: Tereza Kesovija, Jacques Houdek, Mia Dimšić, Ivana Kindl, Goran Bošković, Jelena Radan, Igor Delač, Marko Tolja, Saša Lozar i Maja Posavec, a svoj su doprinos u call centru dali i Dubravko Šimenc, Dražen Ladić, Matija Vuica, Barbara Kolar, Elizabeta Gojan, Marta Šimić Mrzlečki, Davor Meštrović, Filip Šovagović, Ornela Vištica i brojni drugi.  

Program koji je izravno prenošen na Prvom programu HTV-a vodili su Danijela Trbović, Robert Ferlin, Uršula Tolj i Ivan Dorian Molnar.

Podršku humanitarnoj akciji Hrvatskog Crvenog križa pružilo je i vodstvo Međunarodne federacije Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca - Elhadj As Sy i Francesco Rocca koji su se zajedno s predsjednikom HCK dr. Josipom Jelićem i izvršnim predsjednikom HCK Robertom Marktom također javljali na telefonske pozive građana.

U sklopu humanitarne akcije koja traje tijekom cijeloga listopada, dosad je putem žiro računa i donatorskog telefona 060 9001 prikupljeno 727.380,28 kuna.   

Sva sredstva koja se prikupe ovoga mjeseca bit će iskorištena za kupovinu štednjaka na drva i drva za ogrjev, uređenje poda i zidova u jednoj prostoriji u kući u kojoj starije osobe žive, odnosno poboljšanje uvjeta stanovanja te osiguravanje paketa hrane.

Akciju možete podržati i dalje i to:

pozivom na broj:060 9001 (cijena poziva 6,25 kuna s PDV-om; teleoperater: Hrvatski Telekom d.d.),

uplatom na račun - IBAN: HR0523600001502387496, otvoren u Zagrebačkoj banci d.d.

SWIFT kod: ZABAHR2X (za uplate iz inozemstva)


SLIKE I TEKST PREUZETE SA STRANICA HRVATSKOG CRVENOG KRIŽA www.hck.hr

Galerija

Više..


17.10.2018.
Nabavljena nova oprema za spašavanje iz poplava

Nabavljena nova oprema za spašavanje iz poplava

Krajem 2009. godine Društvo Crvenog Križa Istarske županije je Odlukom istarskog župana postalo Operativna snaga Istarske županije za djelovanje u velikim nesrećama i katastrofama. Stupanjem na snagu Zakona o sustavu civilne zaštite 2015. g. Društvo je dobilo status temeljene Operativne snage sustava Civilne zaštite.

Danas Županijski interventni broji 21 aktivnog člana i 31 pripravnika te 6 spasioca na vodi u otežanim uvjetima. Članovi su završili edukacije za osiguravanje smještaja za ugrožene, pružanje psihosocijalne podrške, pružanje prve pomoći, povezivanje razdvojenih članova obitelji, osiguravanje pitke vode i minimalnih higijenskih uvjeta, procjene potreba i radiokomunikacije. Kako bi Društvo moglo provoditi što kvalitetnije svoje aktivnosti, upravo vezane za rad Operativnih snaga u slučaju poplava, zahvalni smo što nam je Odjel za održivi razvoj Istarske županije na čelu s pročelnikom gospodinom Josipom Zidarićem omogućio nabavku dijela osobne opreme za spasioce na vodi u suradnji sa Službom civilne zaštite VZIŽ. Navedena oprema služit će za obuku te spašavanje ljudi i imovine u slučaju poplave.

 

Više..

Kalendar događanja

Prosinac
2
3 4 5 7 8 9
10 11 12 14 16
17 18 19 22 23
24 25 26 30
31

Županijski interventni tim

Ulaz za korisnike

Linkovi


Društvo Crvenog križa Istarske županije

Podaci o udruzi

Registarski broj: 18000059
RNO broj : 0010251
NKO broj : 8899
Rješenjem Ureda državne uprave u IŽ Klasa: UP/ I -550 – 01/16-01/16, Urbroj: 2163 – 05 – 03-16-12 udruzi je odobreno prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći sukladno čl. 2 Zakona o humanitarnoj pomoći(NN 102/15)

Kontakt podaci

Telefon: 052/ 624 – 579
Ravnateljica : 091 595 9716
Služba spašavanja života na vodi : 091 518 9337
Administracija : 091 624 5798
091 624 5796
Računovodstvo : 091 624 5799
e- mail: hck.istra@gmail.com
Facebook stranica: Crveni križ Istra

Adresa

Društvo Crvenog križa Istarske županije
Narodnog doma 2
52000 Pazin

Poslovni podaci

OIB: 29929049747
MB: 1014242
Žiro - račun: HR5224070001158018679 (OTP banka d.d.)